8- weekse Mindfulness MBSR/CT Training

"Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen" - Jon Kabat-Zinn

Start woensdagochtend 15 januari 2025

Hoe mooi deze paardenbloem ook is, veel mensen zullen de zaadjes hiervan niet in hun tuin willen. En toch zullen ze ook daar vallen waar ze niet gewenst zijn. Zo gaat het in het leven ook. Hoe goed je alles ook plant er zullen zich altijd situaties voordoen waar je niet voor hebt gekozen. Deze training kan je leren omgaan met hetgeen zich in jouw leven voordoet.

De oefeningen die we gaan doen kunnen je helpen om meer in het nu te leven en bewustere keuzes te maken. Ook kunnen ze je helpen om stress te verlagen.

Achtergrond info MBSR/CT Training

In 1979 kwam Jon Kabat-Zinn op het idee om mindfulness te gaan aanbieden aan uitbehandelde patiënten in het Universitair Ziekenhuis van Massachusetts. Zelf opgeleid als neurobioloog en beoefenaar van boeddhistische meditatie zag hij dat mindfulness zou kunnen helpen om het welzijn van patiënten te verbeteren. Zo ontstond het originele Mindfulness Based Stress Reduction programma. Rond de eeuwwisseling raakte ook de psychische wetenschap geïnteresseerd. Zij vulden het programma aan met cognitieve therapie, een Westerse kijk op de psyche van de mens. Zo ontstond een blend van zowel Oosterse Wijsheid als Westerse wetenschap. Inmiddels is wereldwijd mindfulness een wetenschappelijk bewezen levensstijl voor veel klachten, waaronder terugkerende depressie, pijnklachten en stress.

 

De onderwerpen van de 8 sessies zijn:
Week 1 - De Automatische Piloot
Hoe wordt jouw ervaring wanneer je je zintuigen gebruikt in plaats van jouw automatische piloot? De meeste dingen die je gedurende de dag doet doe je op de automatische piloot. Dit is makkelijk. Je hebt bepaalde patronen aangeleerd gedurende je leven. De meeste van deze patronen zijn onbewust. We gaan in deze eerste sessie deze automatische piloot onder de loep nemen.
Week 2 - Omgaan met obstakels

Human Be-ing verses Human Doe-ing
De hele dag zijn we vaak druk in touw. We staan in de "doe-stand". Vandaag gaan we ervaren dat we ook een "zijn" stand hebben. Waarschijnlijk ken je deze stand al wel - we gaan je er alleen even aan herinneren. En we gaan kijken wat deze "zijn" stand voor je kan betekenen.
Week 3 - Grenzen verkennen
Deze week wordt je uitgenodigd om te observeren hoe jij met je grenzen omgaat. Doe jij er een schepje bovenop of schakel je juist wat sneller terug?
Week 4 - Stress!
Wat is het en hoe beïnvloedt het jouw leven?
Week 5 - Bewust reageren op stress
Door bewust te reageren kun je jezelf beter in balans houden.
Week 6 - Gedachten zijn geen feiten
Zijn je gedachten eigenlijk wel waar? We gaan dit samen onder de loep nemen.
Week 7 - Goed voor mezelf zorgen
Balans - hoe is het met jouw balans gesteld? Hoe kun jij zo goed mogelijk voor jezelf zorgen?
Week 8 - Gebruiken wat je hebt geleerd
We kijken terug op alles wat we hebben
geleerd en blikken vooruit. Wat kan ons helpen om te blijven oefenen?

 

Tijdstip 9.30 - 12.00 uur (inloop vanaf 9.15 uur)
Data woensdagochtend 15, 22 en 29 januari; 5, 12 en 26 februari; 5 en 12 maart 2025
oefen-stiltedag: zondag 23 februari van 10.00 - 16.00 uur
Waar Het Atelier - Meldijk 4 - Uitgeest
Groepsgrootte 4 - 8 deelnemers
Inclusief werkboek - meditaties - koffie/thee en wat lekkers - oefen-/stiltedag
Prijs 550 euro
kennismaking Vooraf plannen we een kennismakingsgesprek. Hierin kun je al je vragen stellen. Daarnaast kan ik je wat meer vertellen over de training.
verzekering check je verzekering - veel verzekeringen vergoeden een gedeelte van een mindfulness MBSR/CT training. Ik ben aangesloten bij de VVM als gecertificeerd MBSR/CT trainer.

Wat wil je weten voordat je begint?

Deze training wordt gegeven volgens een protocol van 8 weken. In deze 8 weken gaan we ervaren dat we veel dagelijkse handelingen uitvoeren op de automatische piloot. We gaan ons verdiepen in stress en wat stress met ons doet. Ook gaan we kijken naar onze gedachten en emoties en gaan we opmerkzaam zijn voor wat er in ons lichaam gebeurt. Het is geen “praat” training. We blijven bij de ervaring die je op dít moment hebt en gaan niet in op het verhaal. Dit geeft jou de gelegenheid om heel objectief en zonder oordeel te ervaren wat er nu eigenlijk gebeurt binnen in jou van moment tot moment.

Het is een intensieve training van 2,5 uur per keer. Tijdens de sessies wisselen theorie en oefeningen elkaar af. Hoe meer je thuis oefent; hoe groter het resultaat kan zijn dat je behaalt. De richtlijn is om 6 dagen per week 45 minuten te oefenen. Daarnaast vraagt de training moed. Het vraagt veel moed om objectief naar jezelf te kijken en bereidt te zijn tot verandering.

 

Het is géén zweverige training én het is niet de oplossing voor al jouw problemen. Het is net als de gang naar de sportschool waar je je lichaam traint. Hier train je je geest. Je traint je mind om vóór jou te werken.

 

De training is in principe voor iedereen geschikt. Mijn focus ligt op het beter leren omgaan met de stress die we ervaren in het huidige, jachtige leven dat de meeste mensen nu hebben. Ik zou je graag willen laten zien dat je hier keuzes in kunt maken en dat je niet door je dag heen hóeft te rennen.

 

Op het moment dat je psychische of lichamelijke klachten hebt wil ik je vragen eerst contact op te nemen met je behandelaar. Ik ben een ervaringsdeskundige en géén psycholoog of arts. De training die ik geef is vanuit mijn eigen ervaring. Daarnaast heb ik gedegen opleidingen gevolgd om mindfulness te mogen geven. Mijn credits op dit gebied vind je hier.

 

 

In deze editie zal ik sommige meditaties begeleiden op de handpan - zie foto